top of page

THE CREAMERY

The Creamery.png

CLIENT: Emily Hobhouse Museum

PROJECT LOCATION: St Ives | South West

The Newt in Somerset stands as a luxury country estate and hotel nestled in the heart of Somerset, England. Renowned for its luxurious accommodations, exceptional dining experiences, extensive gardens, and commitment to sustainability, it offers visitors a luxurious retreat surrounded by picturesque countryside. Our client had plans to unveil The Emily Hobhouse Museum at the Blackthorne Grange estate in Cornwall. This museum pays homage to Emily Hobhouse, a notable figure in local history, remembered for her advocacy of human rights and feminism during the Boer War of 1899.

DESIGN

Vision Commercial Kitchens were trusted to design, supply and implement the kitchen area for the Emily Hobhouse Museum. Given the bespoke nature of the project and its prestigious location, the design needed to prioritise both aesthetic allure and historical meaning, aligning with the client's emphasis on crafting the ultimate experience for visitors.

To achieve the museum's desired aesthetic, the client insisted on the utmost quality of equipment and materials, aiming to cultivate a theatrical narrative that would stir intrigue about the site's historical significance. Accordingly, every manufacturer was carefully selected by Vision, ensuring each component contributed to the desired effect. From heat lamps chosen for their performance and visual appeal to powder-coated fly killers, every small detail was curated to perfection. The utilisation of high-grade stainless steel, welded, polished, and crafted into sleek, curved designs, further elevated the overall aesthetic, extending to the overhead canopy.

 

Vision prioritised sustainability throughout the project. The extraction system was carefully chosen, opting for Cyclone Extractions, known for their eco-friendly operations. High efficiency Turboswing filtration, with integrated UV technology was chosen for its unique appearance and premium filtration capability. TurboswingUV offers unrivalled first stage filtration within the catchment area of the canopy, ensuring all extract ductwork is kept grease free. 

the creamery 10.jpg
EHH4.jpg

INSTALLATION

Installing equipment at The Emily Hobhouse Museum posed challenges due to building limitations and site location. Coordinating deliveries during the construction phase was particularly difficult due to the narrow cobbled lanes surrounding the property. To mitigate this, protective boards were laid down, and deliveries were executed in smaller stages. Priority was given to minimising equipment damage, preserving the cobbled streets, and ensuring accessibility for lorries. 

Notably, installing the glass wall separating the café and garden was a fascinating endeavor. It involved handling the largest single piece of double glazed glass in the world, necessitating multiple cranes and 18 personnel throughout the day for delivery and placement on-site.

OUR WORK

This trajectory of this project followed a visual-led design, allowing Vision the opportunity to showcase their creativity and implement innovative solutions. Despite challenges posed by the site's structure and location, Vision demonstrated resilience and a customer-centric approach in transforming the Museum to meet the client's desires. The Emily Hobhouse Museum serves as a significant asset to its local community, acknowledging British history.

EHH14.jpg

The Process

bottom of page